O moštování

Výroba moštu v Moštárně Mokrý je primárně zaměřena na zpracování ovoce z vlastních sadů v Českém ráji, ale také široké veřejnosti. Zpracování ovoce je založeno na postupech, které v co největší míře uchovávají charakter nápoje. Proto mošt:

  • nečeříme (nepoužívají se čeřidla tanin nebo želatina)

  • nefiltrujeme

  • nepřidáváme cukr ani barviva

Trvanlivost prodlužujeme jen tepelnou úpravou, šetrnou pasterací. Náš jablečný mošt je 100% jablečná šťáva, která se vyznačuje plnou chutí ovoce a která si zachovává velké množství vitamínů enzymů minerálů a dalších cenných látek prospěšných organizmu. Z přebytků moštujeme převážně jablka, ale také hrušky. Do vlastních moštů si zákazníci přidávají také černý jeřáb, hroznové víno nebo červenou řepu.

Zajímá vás

Mytí ovoce?

Ovoce Vám umyjeme.

Co s odpadem?

O zbytky po vylisování se postaráme my.

Co s moštem?

Čerstvý mošt vydrží uskladněn v chladu jen 3 - 4 dny. Pokud potřebujete mošt uchovat delší dobu, nabízíme možnost pasterizace do Bag in Boxů o velikosti 5 a 10 litrů. Z moštu lze ovšem také vyrobit jablečné víno, teplý čaj nebo želatinové bonbóny (viz níže).

Jablečný punč

Ingredience: Jablečný mošt (1 díl), bílé víno (1 díl), rum (1/4 dílu), cukr, citron, koření dle chuti (skořice, hřebíček, badyán)

Postup: Mošt se povaří s kořením a poté jej stáhneme z ohně. Dolijeme víno a nechápeme alespoň půl hodiny louhovat (čím déle, tím lépe). Pak znovu zahřejeme (nesmí se vařit) a přídáme rum. Na závěr dochutíme podle sebe cukrem a citrónem. Děti mohou také, avšak pouze teplý mošt svařený s kořením :-)

Jablečný sirup

Ingredience: na 1 litr čerstvého moštu 1 kg cukru a 1 - 2 dkg kyseliny citronové (dle chuti)

Postup: V hrnci zamíchat až se rozpustí cukr, nechat ohřát na cca 70 stupňů, horké nalít do lahví (nejlépe šroubovacích) a uzavřít uzávěrem. Pokud má někdo obavu z plísně, může přidat dle dávkování v návodu na obalu kyselinu sorbovou, maminka dává na špičku nože. Kyselinu citronovou je možno přidávat či ubírat podle chuti a podle sladkosti moštu. Já mám radši, když je jí tam trochu víc, ale je to opravdu subjektivní (kdyby se nedala vůbec, je to velmi mdlé). Nic složitého a myslím, že velmi kvalitní 50% domácí sirup za hubičku.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky